Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegield
og Egn i Aggershuus Stift udi Norge, og i den Anledning deraf adskillige Afhandlinger og Anmerkninger deels Norge i Almindelighed, deels dens Østre-Kant i Særdeleshed vedkommende, med nødvendige Kobbere og Bilager, efter 10 Aars egne Undersøgninger forfattet af J. N. Wilse Mag. Phil. Sognepræst sammesteds.
Christiania: C. S. Schwach, 1779. 8vo. [24], 599
MEDBUNDET
Forsøg til en stedsvarende meteorologisk Natur- og Huusholdnings-Calender for Norge søndenfields: efter ti Aars daglige Iagttagelser opsat og hermed i et kort Udtog udgivet deels som det første Bilag til Spydebergs Beskrivelse, deels og til at haves for sig selv.
Christiania: C. S. Schwach, 1780. 8vo. 38, [2] sider. Kalender, tabeller og foldetabeller. (12 s. tabeller),
MEDBUNDET
Norsk Ordbog, eller Samling af Norske Ord i sær de som bruges i Egnen af Spydeberg og viidere paa Østre-kant af Norge, med Forerindring om Mund-Arten, samt Tillæg af nogle egnens Ordsprog og Egen-Navne: som bilage K til Spydebergs Beskrivelse og ellers at faae for sig selv.
Christiania: C. S. Schwach, 1780. 8vo. XLVIII, 76 sider.
Komplett med kobberstikk på tittelblad, foldekart og 2 foldeplansjer.
Samtidig helskinnsbind med opphøyde ryggbånd og rik ryggforgylling. Rødt snitt.
Noe tap av skinn ved øvre kapitél og mot nedre kant av rygg. Gjennomgående fin materie. Plansjene er montert med kant mot et tynnere samtidig papir, noe som har medført at det har vært vanskelig å folde plansjene korrekt de gangene de har blitt foldet ut. Kartet har av denne grunn noe bretter.
PROVENIENS: Kjøpmann Thomas Thygesen, som oppførte gården Greppestøl utenfor Kristiansand i 1831:
Udsigt over Spydeberg Prestegård og 3 karter tilhører Thomas Thygesen Greppestøl 1849.
Boken har videre notater av en H. Schjaft [eg. Schaft?] samt underoffiser O. Larsen, som har skrevet sitt navnetrekk på for- og baksats, samt på baksiden av en av plansjene.
Jacob Nikolai Wilse [Danmark 1736 – Eidsberg 1801] betegnes som Østfolds første betydelige kulturforsker og stamfar til norsk bygdehistorie. «Beskrivelse over Spydeberg Præstegield» regnes som en hjørnestein innen norsk topografisk litteratur.
I følge Wilse selv, så ble boken trykt i kun 300 eksemplarer.