INGVAR AMBJØRNSENS PEPSIKYSS [1976].

I tenårene, etter avhopp fra gymnaset i Larvik, startet Ingvar Ambjørnsen studier ved Hagebruksskolen i Ulvik i Hardanger. Fra vinduet sitt så han over til huset hvor dikteren Olav H. Hauge bodde. Av ærefrykt og respekt fra Ambjørnsens side ble det ikke utvekslet mange ordene mellom de to den tid han var student. Først senere i livet ble de kjent, og Ambjørnsen forteller i et intervju i Dagsavisen (29. des. 2012) at han faktisk har malt Olav H. Hauges hus.

Under tiden i Ulvik, med en av våre aller største lyrikere i nabolaget, skrev Ambjørnsen på det som skulle bli hans bokdebut og hans eneste diktsamling Pepsikyss. Samlingen så dagens lys i 1976, da Ambjørnsen var 20 år. Vi snakker om et lite stensilert hefte på 20 sider. Diktene, en tegneserie og et lite prosastykke er ledsaget av psykedeliske tusjtegninger utført av Ambjørnsen. Illustrasjonene var opprinnelig i A4-format hvor teksten ble limt inn før det hele ble forminsket til A5-format.

Diktsamlingen ble utgitt på eget initiativ og Ambjørnsen sto for alt arbeid rundt produksjon og distribusjon. Prisen på heftet var 3 kroner og ble omsatt på gaten i Bergen. Ambjørnsen oppgir at han trykket 500 eksemplarer, men etter å ha båret rundt på dem i et par måneder kastet han, etter eget utsagn, rundt halvparten av opplaget i en container.

Som et lite apropos kan det nevnes at det i nedre hjørnet på side 2 i Pepsikyss står skrevet:

”TIL HELVETE MED FORLAGSKAPITALEN!”

Pepsikyss utkom 5 år før Ambjørnsens ”egentlige” debut på Forfatter-forlaget med 23-salen (1981) og har siden vært regnet som en nær uoppdrivelig kultbok. Diktsamlingen har aldri tidligere blitt omsattgjennom antikvariatbokkataloger eller ved auksjoner.

Den er sterkt etterspurt, men søkk borte.

Helt til nå.

Boken ble ropt ut ved Antikvariat Bryggens kvalitetsauksjon i mai, 2017, og ble klubbet inn til 18 500,- + 20% salær.