[vc_single_image image=»21388″ img_size=»full»][basel_gallery images=»21388,21387,21386″ view=»carousel» spacing=»10″ slides_per_view=»3″ on_click=»lightbox» caption=»» img_size=»thumbnail»]

-Gud for noen deilige bøker. Utvalgte godbiter fra Jonas Skougaards samlinger.

Utgitt av Bibliofilklubben: 2021. Stor 8vo. 52 sider. Illustrert.

Trykt i 66 nummererte eksemplarer, hvorav nummer 1-33 er forbeholdt Bibliofilklubbens medlemmer. Et lite antall er videre distribuert til bokens bidragsytere.

500,-

Antikvariat Bryggen har fått muligheten til å kjøpe inn 25 av eksemplarene og kan med stor entusiasme nå tilby disse til boksamlerne!

De fleste samlere av bøker har hørt om Jonas Skougaard og hans samling. Mange har vel også kommet over hans bøker i antikvariater og ved auksjoner, hvor man kan se hans sirlige håndskrevne notater vedrørende eksemplaret med det avsluttende ”Kpl.” om boken var komplett og inneholdt de sider den skulle. Vi lurer den dag i dag på hvordan han kan ha gått gjennom hvert eneste eksemplar på denne måten. Skougaard var en vellykket og ugift shippingadvokat. Han uttalte en gang i et intervju at hans ungkarstilværelse var sterkt bidragende til hans muligheter for fordypning i bøkenes verden. Bøkene var livet. Ved hans død etterlot han seg rundt 30 000 bind.

Det ble avholdt 4 auksjoner i årene 1969-1971. Hver auksjon gikk over flere dager, og det ble omsatt for millionbeløp, med påfølgende omtaler i landets aviser. Etter auksjonene fulgte 8 salgskataloger, og det var fortsatt tusenvis av bøker igjen.

Blant de rundt 30 000 bøkene, og før første auksjon, ble det plukket ut et lite utvalg på 32 bøker. Disse ble omsatt underhånden. I katalogen over Skougaards bibliotek kan man lese i forordet: ”[…] Samlingen for øvrig er nu spredt. Allerede før den første auksjonen ble ca. 30 av toppstykkene i samlingen solgt privat til en norsk samler. Inkludert i dette salg var samlingens eldste trykte bok fra 1463, og det eneste Petter Dass-trykk som kjennes fra hans levetid, Dalevisen fra 1683. […]”. Mange vet at denne private samleren var skipsmegler og medlem av Bibliofilklubben Per Meyer.

Boken «-Gud for noen deilige bøker. Utvalgte godbiter fra Jonas Skougaards samlinger», gir oss hele historien rundt denne myteomspunne handelen. Vi får vite hvilke bøker som inngikk i rekken, hvordan de ble vurdert og de fleste av objektene er ledsaget av bilder. Et aldri så lite stykke, eller rettere sagt stort stykke, norsk bibliofilihistorie. Tittelen spiller på de siste ord som kom fra den store boksamler Jonas Skougaard, før han falt død om i Preben Witts antikvariat i København.

 

[vc_empty_space]